Ibu Rumah Tangga Adalah Profesi


Dulu saya pernah menulis tentang isi kolom pekerjaan di blangko isian saat kita membuat sebuah akun.

Menanggapi komentar Simbok Venus yang mengatakan bahwa fultime mom adalah profesi paling berat dan menantang di muka bumi, saya memberi referensi ke sebuah artikel yang isinya adalah cerita bagaimana seorang ibu rumah tangga dengan bangga mendeskripsikan profesinya itu.

Artikel yang luar biasa berharga hingga saya ingin menampilkannya di sini :)

A few months ago, when I was picking up the children at school, another mother I knew well rushed up to me. Emily was fuming with indignation.

“Do you know what you and I are?” she demanded. Before I could answer, and I didn’t really have one handy, she blurted out the reason for her question.

It seemed she had just returned from renewing her driver’s license at the County Clerk’s office. Asked by the woman recorder to state her occupation, Emily had hesitated, uncertain how to classify herself.

“What I mean is,” explained the clerk, “Do you have a job, or are you just a …?”

“Of course I have a job,” snapped Emily. “I’m a mother.”

“We don’t list ‘mother’ as an occupation…’housewife’ covers it,” said the clerk emphatically.

I forgot all about her story until one day I found myself in the same situation, this time at our own Town Hall. The Clerk was obviously a career woman, poised, efficient, and possessed of a high-sounding title like Official Interrogator or Town Registrar.

“And what is your occupation?” she probed.

What made me say it, I do not know. The words simply popped out. “I’m a Research Associate in the field of Child Development and Human Relations.”

The clerk paused, ball-point pen frozen in midair, and looked up as though she had not heard right. I repeated the title slowly, emphasizing the most significant words. Then I stared with wonder as my pompous pronouncement was written in bold, black ink on the official questionnaire.

“Might I ask,” said the clerk with new interest, “just what you do in your field?” Coolly, without any trace of fluster in my voice, I heard myself reply, “I have a continuing program of research (what mother doesn’t) in the laboratory and in the field (normally I would have said indoors and out). I’m working for my Masters (the whole darned family) and already have four credits (all daughters).”

“Of course, the job is one of the most demanding in the humanities (any mother care to disagree?) and I often work 14 hours a day (24 is more like it). But the job is more challenging than most run-of-the-mill careers and the rewards are in satisfaction rather than just money.”

There was an increasing note of respect in the clerk’s voice as she completed the form, stood up, and personally ushered me to the door.

As I drove into our driveway, buoyed up by my glamorous new career, I was greeted by my lab assistants – ages 13, 7, and 3. Upstairs I could hear our new experimental model (6 months) in the child-development program, testing out a new vocal pattern. I felt triumphant! I had scored a beat on bureaucracy! And I had gone on the official records as someone more distinguished and indispensable to mankind than “just another mother.”

Jadi, ya. Ibu rumah tangga adalah sebuah profesi yang imbalannya adalah kemuliaan, bukan uang. Yang ilmu pengetahuannya tidak didapat di bangku kuliah, tapi diajarkan oleh hidup :)

Di atas itu adalah foto ibu dan 2 keponakan saya. Dan saya kangen mereka :’-)

About these ads

13 pemikiran pada “Ibu Rumah Tangga Adalah Profesi

  1. Deja vu? Ini repost bukan sih? Hihihi…

    Tapi setuju banget, full time mom itu profesi serius yg kalo mau diitung gajinya pake angka, dijamin para suami akan defisit gak karuan. Itung aja berapa gaji house keeper, baby sitter, guru, body guard, dokter, all together…:)

    1. separuh repost sih, mbok. terinspirasi dari tulisan lama. saking kerennya artikel tentang profesi ‘Research Associate in the field of Child Development and Human Relations’ itu, saya jadi suka baca2 lagi. tapi karena waktu itu linknya cuma ditaruh di kolom komen, jadi rada susah nyarinya.

      makanya saya buatin postingan khusus tentang ini :)

    2. @Venus: anggap saja satu profesi bayarannya UMR 1,1jt(Malang)
      Gaji keeper = 1,1jt
      Gaji baby sitter = 1,1jt
      Gaji guru = 1,1jt
      Gaji body guard = 1,1jt
      Gaji dokter =1,1jt
      TOTAL : 5,5jt
      Wow angka yang fantastik.
      bener Mbok suaminya bakal bingung nutupi defisitnya,
      itulah kenapa kalau gajian, suami langsung ngasih seluruh gajinya sama istri
      dan berharap dapat jatah uang jajan, transport dan rokok :D

  2. Ikutan komen yah…. :)
    Sebagai ibu rumah tangga dengan 2 orang anak yg merasakan sprt apa repotnya jadi ibu, sibuk urus ini itu yg mostly dari mulai mata melek sampai merem lagi, artikel ini sangat menghibur & menyanjung hehe… :D
    Selamat hari ibu buat semua ibu di seluruh dunia…

  3. ibu rumah tangga adalah pekerjaan yang sangat mulia…
    yang harus benar2 di haragai n di hormati…
    semangatz bagi seorang IBU RUMAH TANGGA… :)

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s